UVODNIK LEJDI OREB

Neprocjenjiva i jedinstvena hrvatska baština
povijesno je ukrjepljena u klapskoj pjesmi,
jer samo Svevišnji zna čime smo zaslužili jedino mi imati blago u glasovima pučkih pjevača, koji su tijekom stoljeća obitavanja na obali s tisuću otoka, stvorili dalmatinsku klapu!

Svaki narod ima snažnu povijesnu zadaću očuvati svoje blago, i predstavljati ga svijetu, ne radi samohvale, već iz ponosa što taj svijet čini bogatijim.

Zbog naše slavne povijesti koju još nismo upoznali i o kojoj još trebamo učiti, danas je naš narod potrebit ljubavi, istine, odanosti i vjernosti, potreban je unutrašnjeg i vanjskog jedinstva, osobito zbog raseljene Hrvatske i autohtonog stanovništva izvan granica Domovine.

Stoga je neobično važno tko, što i gdje predstavlja svoju zemlju.
Tome se ne bi smjelo nimalo površno pristupati, ni programski, ni organizacijski,
iz nikakvih drugih razloga osim domoljubnih, osobito na područjima koja su osjetljiva iz novijih povijesnih razloga.

Zdrav stav prema svojim nacionalnim vrijednostima, utemeljenima na duhovnim vrijednostima, jamči pravilan odnos predstavljanja svoje zemlje i uvjete gostovanja izvan njezinih granica.

Upravo takav primjer je stvaranje, sadržaj i djelovanje
HRVATSKOG FESTIVALA KLAPA I MANDOLINA
koji je donio novost povijesnoj Opatiji, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj.

Ponosni smo na svaki do sada održan Festival klapa i mandolina kao i koncert u Domovini i izvan njezinih granica, a zahvalni na tome su i sudionici i gledatelji koji su neobično iznenađeni istinitom riječju koju čuju i snažnom pjesmom koju slušaju.

Neka svakom od vas, poštovani,
u vremenima kada smo potrebni odgovornog i odanog odnosa prema svakom dijelu nacionalne baštine, slušanje i gledanje ovog Festivala bude snažna vodilja u prepoznavanju potrebnih moralnih i ljudskih vrijednosti u izgradnji i očuvanju nemjerljive hrvatske baštine.

Lejdi Oreb

CD Hrvatski festival klapa i mandolina 2012. Opatija

Neka svakom od vas slušanje i gledanje ovog Festivala bude snažna vodilja u prepoznavanju potrebnih moralnih i ljudskih vrijednosti u izgradnji i očuvanju nemjerljive hrvatske baštine.

~ Lejdi Oreb